Palaute vuoden fysioterapiasta

Luin juuri saamaani fysioterapeutin palautetta ja palautteesta huomaa sen, kuinka kehitystä on tullut, mutta myös sen, että tyypilliset cp-vamman tyyppiviat on ja pysyy, mutta se ei todellakaan häiritse, kohta ehkä ymmärrätte mitä tarkoitan. Haluan laittaa teille vähän informaatiota vuoden takaisesta ja sitten kerron myös kehitykseni ja ne cp-vamman tyyppiviat, mitkä näkyvät palautteessa.

Vuoden takainen tilanne fysioterapeutin arvion mukaan:
"Asiakkaan seisoma-asento on tyypillinen cp-vammalle: polvi- ja lonkkanivelet jäävät koukkuun, alaraajat kiertyvät sisäänpäin, lannerangan lordoosi on ylikorostunut ja rintarangan kyfoosi oiennut. Pää on työntynyt keskilinjasta eteen tasapainottamaan seisoma-asentoa. Kävellessä yläraajat nousevat eteen tasapainottamaan kävelyasentoa."
"Kävellessä alaraajat kiertyvät sisäänpäin, etenkin vasen. Esimerkiksi ylä- ja alamäkien kävely ilman apuvälineen tukea ei onnistu. Seisominen ilman tukea onnistuu muutaman sekunnin ajan, asento jää koukkuun. Seisoma-asento ei ole vakaa, esimerkiksi tavaran poimiminen lattialta ilman tukea ei onnistu."
Enempää en jaksa avata, koska menisi koko päivä. Mutta siinä hiukan tietoa.

Nykytilanne:
"Kuluneen vuoden aikana asiakkaan toimintakyky on parantunut paljon. Asiakas pystyy seisomaan ilman tukea ja alaraajat ojentuvat seistessä suoraksi. Pakaran lihasten vahvistuessa lonkankoukistajien kireys on hellittänyt mahdollistaen paremman pystyasennon. Oikea alaraaja ei käänny sisäänpäin kävellessä, mutta vasen kiertyy edelleen sisälle. Asiakkaan pystyasennon hallinta on näkyvin tulos fysioterapian vaikuttavuudesta. Asiakas kertoo pystyvänsä kävelemään loivia ylä- ja alamäkiä ilman tukea. Lantion nosto ja lonkan lähennykset ja loitonnukset ovat edelleen haastavia, lihas-aktivaatio on heikohkoa."

Olen erittäin tyytyväinen tuosta pystyasennosta ja fysioterapeuttini testasi tänään mäkitreenin, joka onnistui intervalliharjoitteluna 3 kertaa ylös ja alas ilman tukea! Vitsi miten siistiä!!

Kehonkoostumusmittauksesta näkyi, että alaraajoihin on tullut kuluneen vuoden aikana 1kg lisää lihasmassaa per alaraaja. Olen todella tyytyväinen!

Tässä kuva teille punnerruksista, ensimmäiset ulkotreenit tälle keväälle.


Koskaan ei saa luovuttaa - kaikella on tarkoitus! Se pätee ainakin tähän!

Kommentit

Suositut tekstit