Vammaiselle voi sanoa mitä tahaansa - kuten seksin aikana "älä kato kieroon"Yhtäkkii tekkee mieli kirjottaa kokemuksista mitä vammani aiheuttaa toisissa ihmisissä,kohtaamisia sieltä täältä ja lausahduksia. Monta kertaa ihmisten kanssa kohtaamiset on onnistuneita, mutta kyllä joukkoon mahtuu huonojakin juttuja. Liikun useinmiten pyörätuolin avulla. Monta kertaa on tapahtunut näin, että kelaan pyörätuolilla kadulla niin tuntematon pysäyttää mut ja kysyy "saanko rukoilla sun puolesta, kävelet vielä joku päivä?"  Nää on todella turhauttavia, kun ei nää jätä rauhaan pysäyttäjä rukoilee jokatapauksessa annan luvan tai en. Toisella kerralla, kun tapahtu vastaava niin nousin tuolista, kappas rukous tepsi. Leon kanssa liikuttiin kodinkulmilla avustajani mukana nainen pysäyttää meidät ja nainen alkoi jututtaa mun avustajaa: " Ompa sulla monta huolehdittavaa, kun on isompi ja pienempi lapsi ja joudut vielä pukkanmaan tuolia. Tsemppiä" Nainen siis luuli, että avustajani on meidän molempien äiti. Henkan kanssa liikkuessani kerran ohikulkija pysäyttää ja huikkaa Henkalle " teet arvokasta työtä" Taannoin oltiin Henkan ja Leon kanssa linkussa menossa. Mä istuin pyörätuolissa pyörätuoli paikalla ja Henkka istui Leon kanssa penkillä. Minun vastapäätä istui nainen ja tuijjotti mua suoraan silmiin lähes koko matkan, okei välillä katso Henkan ja Leon suuntaan, mutta lähes herkeämättä minuun päin. Katse oli todella ärsyyntynyt,en tiedä vaikuttiko tähän se, että nainen oli ulkomaalainen, en tiedä. Sinkkuaikoinani mulla oli satunnainen fyysinen suhde mieheen mies sanoi seksin aikana aivan pokkana mulle "älä kato kieroon."  Kuulin myös yhdeltä eksältäni " Jos olisin terve, enkä itse olisi vammautunut, tuskin olisin kiinnittänyt sinuun koskaan huomiota.  Näitä kaikkia tapauksia yhdistää negatiivinenvivahde. Yhtäkään positiivista kokemusta ei tuu tätä kirjoettaessani mieleen, niitäkin varmasti on. Jännä homma, näiden kokemusten ja juttujen perusteella tuntuu, jotkut ihmiset olettaa että vammaiselle ihmiselle voi sanoi mitä tahaansa, miten pahasti tahaansa. Ei se ole oikeasti niin - ei  tietenkään ole. Mulla on yhtälailla tunteet ja järki tallella samalailla kun vammattomallakin. Osaan kyllä sanoa takaisin, mutta miksi pitäisi loukata ja lähteä siihen mukaan? Kaikista näistä  paistaa epävarmuus ja ennakkoluulot. Viimeiseksi vielä: Yksi baariheilani aikanaan sanoi mulle " mä haluaisin alkaa seurustelemaan sun kanssa, mutta uskon, että vanhempani ei hyväksyis sua." 


Oon silti onnellinen omana itsenäni, en haluisi olla vammaton. Jos saisin valita haluaisin terveet ja suorat silmät, mut näidenkin kanssa pärjää. <3: TuoliapinaKommentit

  1. Oli taas asiallinen kirjoitus. Kiitos. <3 Niin tuttu lausahdus itsellekkin tuo että kato suoraan äläkä kieroon, sillä karsastusta löytyy minultakin. Ajoittain aika pahaakin kommenttia olen saanut osakseni minäkin. Ikävää kun ihmiset arvostelevat toisiaan ulkoisesti kun sillä ei pitäisi kuitenkaan olla mitään merkitystä onko barbie vai rääsyläinen. Itselle erilaisuus on muuttunut rikkaudeksi, sillä en koskaan vaihtaisi pois päiviä, joita olen saanut kehitysvammaisen siskoni myötä. Toisten arvostaminen ja välittäminen on se mitä kaikkien pitäisi opetalle. Ihmisten pitäisi opetella myös hyväksymään erilaisuutta ja opettaa pienemmille kunnioittamaan kaikkia ihmisiä. Ihanaa syksyn alkua teille.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit